Geodrone Jyväskylän kaupungin työkaluna

Kuinka Geodronesta tuli kaupunkimittaamisen jokapäiväinen työkalu?

Kuinka Geodronesta tuli kaupunkimittaamisen jokapäiväinen työkalu?
Keski-Suomesta löytyy melko varmastikin Suomen parasta drone-osaamista. Osaamisen takana ovat Nordic Dronesin perustaja Juhani Mikkola ja Jyväskylän kaupungin mittauspäällikkö Ari Heinonen.

Jyväskylän kaupunkia pidetään edistyksellisenä UAS-teknologian osaajana. Ja sille on syynsä: Keski-Suomen pääkaupunki elää rohkeasti aikaansa edellä, eikä teknologiahenkisyys tule kaupungin uusimpia hankkeita seuranneille yllätyksenä.

Kaupungin 3D-kartan toteuttamisessa on hyödynnetty UAS-teknologiaa jo pitkään. Kaupunkimallia pidetään jatkuvasti ajan tasalla. Tämä onnistuu moitteettomasti Nordic Drones Oy:n valmistaman GeoDronen avulla. Drone-kuvausta Jyväskylän kaupunki on käyttänyt hyvin aktiivisesti viime vuosien aikana.

Jyväskylän kaupungin mittauspäällikkö Ari Heinonen tutuisto droneen ensimmäistä kertaa Intergeo-messuilla. Hänen huomionsa kiinnittyi siihen, että dronea käytettiin maanmittauksessa ja dronella kuvattu aineisto oli laadultaan hyvin korkealuokkaista. Pian messujen jälkeen Heinonen selvitti, mitä droneja oli tarjolla ja minkä tasoista aineistoa milläkin sai kerättyä. Samalla mahdollinen drone-hanke alkoi kiinnostamaan Jyväskylän kaupunkia.

Vuonna 2014 kaupunki lisäsi drone-hankinnan budjettiinsa.

Heinonen oli kuullut suomalaisesta drone-valmistajasta, jolla voisi olla ratkaisu kaupungin tarpeeseen. Sattumoisin valmistaja oli myös samalta paikkakunnalta. Sovittiin demokuvauspäivä.

Kuvauspäivä oli tavallista tuulisempi. Kovasta tuulesta huolimatta demo päätettiin pitää. Drone pysyi ilmassa. Dronen kestävyys ja aineiston laatu vakuuttivat Heinosen ja sen seurauksena Jyväskylän kaupungista tuli Nordic Dronesin ensimmäinen maanmittausasiakas.

Mihin Jyväskylän kaupunki käyttää GeoDronea?

Alun perin Geodrone otettiin käyttöön pohjakarttoja varten. Heinosen mukaan pohjakarttaa olisi voinut ylläpitää myös perinteisin tavoin, mutta se olisi vaatinut huomattavasti enemmän resursseja. Perinteisesti maastomittausryhmä lähetetään paikan päälle tai alueella tehdään mobiilikartoitus. Dronella mittaamalla työn tehokkuus on kuitenkin aivan toista luokkaa. Investointina GeoDrone maksoi itsensä itsensä takaisin jo ensimmäisen vuoden aikana. Sen avulla oma toiminta tehostuu niin paljon, että aikaa säästyy muihin hommiin. Kun koko prosessi on kunnossa, dronen kuvaukset saadaan tehtyä moitteettomasti.

 

Kuvassa vasemmalla Jyväskylän kaupungin Ari Heinonen ja oikealla Nordic Drones Oy:n perustaja Juhani Mikkola. Pöydällä GeoDrone 4.