Tiistai 15.12.2020

Muuramesta maailmalle ja VideoDrone Finlandista Nordic Drones Oy:ksi

VideoDrone Finland Oy sai teknologiatoimittajasopimuksen Tanskaan ja muuttaa samalla nimensä Nordic Drones Oy:ksi.

Muuramessa toimivat VideoDrone Finland Oy on valmistanut jo yli seitsemän vuotta erilaisiin ammattikäyttötarpeisiin tarkoitettuja droneja. Nyt yritys on saanut merkittävän suunnitelu- ja toimitussopimuksen tanskalaisen QuadSATin kanssa. Tanskalainen QuadSAT valmistaa satelliittiantennien kalibrointiteknologiaa ja kasvattaa nyt omaa liiketoimintaansa maailmanlaajuiseksi.

– Tilauksen taustalla on jo kaksi vuotta kestänyt yritysten välinen teknologian kehittämisyhteistyö. Aiemmin VideoDronen laitteita on toimitettu Suomen markkinoinden lisäksi mm. Ruotsiin, Latviaan ja Thaimaahan, joten uusi sopimus tanskalaistoimijan kanssa on merkittävä jatko yrityksen kansainvälistymiselle, kertoo VideoDrone Finlandin toimitusjohtaja Pietari Sorri.
Samaan aikaan yritys tekee brandi-uudistuksen ja muuttaa nimensä Nordic Drones Oy:ksi, jolloin VideoDrone jää yhtiön tuotemerkiksi samaan tapaan kuin yhtiön valmistamat GeoDronet ja AgriDronet.

VideoDrone on auttanut jo yli 100 organisaatiota tekemään ”drone-loikan”

VideoDrone Finland on suunnitellut ja toimittanut kokonaisratkaisuja sekä käyttökoulutusta erilaisiin teknisiin ilmakuvauksiin sekä kartoitus–, mittaus–, ja tarkastustehtäviin yli 100 yrityksen tarpeisiin.
VideoDrone Finland on suunnitellut ja toimittanut kokonaisratkaisuja sekä järjestänyt käyttökoulutukset yli 100 organisaatiolle erilaisiin tarpeisiin: kartoitus-, mittaus-, ja tarkastelutehtäviin.
Dronen avulla tapahtuvat ilmakuvaukset ja -mittaukset tarjoavat ainutlaatuisia mahdollisuuksia tehdä asioita, jotka olivat aikaisemmin mahdottomia tai kalliita.
”Asiakkaidemme tarve- ja käyttökohteita ovat mm. erilaiset suunnittelu-, ortokuvaus- ja pistepilvet, maanviljely, öljy- ja muut ympäristövahingot, onnettomuustutkinta sekä erilaiset valvontatehtävät. Asiakkainamme on kuntia ja kaupunkeja, yrityksiä, oppilaitoksia, maanmittauksen ammattilaisia sekä viranomaisia ja ELY-keskuksia.”, kertoo yrityksen perustaja Juhani Mikkola.
Aiemmin keväällä VideoDrone Finland Oy sai kumppanikseen pääomasijoitusyhtiö Midinvest Management Oy:n, kun Midinvestin hallinnoima pääomarahasto teki yhtiöön merkittävän sijoituksen. Lisäksi yritys palkkasi uuden toimitusjohtajan ja vientikoordinaattorin. Yritys panostaa erityisesti kasvuun ja vientiin sekä pyrkii vahvistamaan yhtiön osaamista palkkaamalla lisää teknologiaosaajia. VideoDrone Finlandin liikevaihto oli viime vuonna 758 000 euroa ja tämän vuoden ennuste on samaa tasoa.

Mistä VideoDrone Finland on saanut alkunsa?

Yhtiön kehitys lähti liikkeelle VideoDrone Finlandin nimellä Juhani Mikkolan autotallista. Ensimmäiset ilmakuvat dronella Mikkola otti keväällä 2011. Silloin toiminta oli harrastusmuotoista ja Mikkola rakenteli ja lennätti droneja omaksi ilokseen. Laitteita kehitettiin ajan myötä koko ajan paremmiksi. Nälkä kasvoi syödessä ja lähes huomaamatta Juhani Mikkola alkoi tehdä ilmakuvausta laskutustyönä toiminimen kautta.

Iso käänne – ”Big Bang”

Varsinainen käänne tapahtui 9.7.2013. Silloin Vihtavuoren räjähdysainetehtaalla oli vaaratilanne, joka johti Suomen sodan jälkeisen ajan suurimpaan evakuointioperaatioon.

Viranomaiset kutsuivat Mikkolan apuun, ja tilannekuvan saamiseksi käytettiin ensimmäistä kertaa dronea. Seuraavalla viikolla Juhani Mikkolan puhelin alkoi käymään kuumana. Moni halusi tietää, mistä kyseisen dronen voi ostaa. Tällöin Mikkolalla kypsyi ajatus tehdä harrastuksesta kaupallista dronen valmistusta. VideoDrone Finland Oy perustettiin lokakuussa 2013.

VideoDronesta Nordic Drones Oy:ksi

Näistä alkuajoista yhtiön toiminta on kehittynyt voimakkaasti. Dronejen valmistus on suomalaisten osaajien käsialaa ja niiden räätälöitävyys on ensiluokkaista. Yhtiö on kehittänyt myös muuta tarjontaansa.
– Valmistamme nykyään kopterit ja kameratelineet hiilikuidusta sekä titaanista. Osien valmistus tapahtuu pitkälti 3D-tulostamisella jyväskyläläisen 3D Formtechin toimesta. Tämän lisäksi integroimme muiden valmistamia erilaisia antureita, kameroita ja mittauslaitteita. Pix4D-prosessointiohjelmistossa toimimme Suomen jälleenmyyjänä ja kouluttajana. Osa ohjelmistoista on myös omaa tuotantoa tai tehty yhteistyössä ohjelmistoyritysten kanssa”, Juhani Mikkola kertoo.
Nimen muutos on osa yrityksen kasvustrategiaa, jossa halutaan viestiä entistä kirkkaammin yrityksen tarjoamia palveluita.
– Yhtiö on nykyisin drone-valmistaja ja kilpailee erityisesti kiinalaisen teknologian kanssa samoista markkinoista. Yhtiö ei tee nykyisin itse ilmakuvausta, joten tältä osin VideoDrone Finlandin nimi on harhaanjohtava eikä tue kansainvälistymistä. Nimen muutos Nordic Drones Oy:ksi on siis osa yhtiön kasvustrategiaa. Nimi on ollut rekisteröitynä yhtiön aputoiminimeksi, mutta nyt se otetaan yhtiön viralliseksi nimeksi, kertoo Pietari Sorri.

EU-regulaatio tuo toimijoille uudet haasteet

Kiristyvän kilpailun ja teknologian kehityksen lisäksi drone-toimijoita ja -valmistajia haastaa uudet, vuoden päästä voimaan tulevat EU-lait. Se asettaa drone-toiminnan osaksi ilmailulainsäädäntöä, jolloin erilaiset luvat ja vaatimukset tiukentuvat nykyisestä huomattavasti. Uusi laki astuu voimaan Suomessa siirtymäajan jälkeen 1.1.2022 ja asian valmistelusta sekä valvonnasta vastaa Traficom.
– Tämä tulee jakamaan toiminnan selkeästi kuluttajille suunnattuihin laitteisiin sekä ammattikäyttöön tarkoitettuihin droneihin, Sorri kertoo.